27 november 2024

BINNENGEKOMEN PERSBERICHT

Karskens slaat terug:
eist vernietiging ontslag

Oprichter en voorzitter van Ongehoord Nederland Arnold Karskens eist in een rechtszaak die op 27 november 2024 in behandeling wordt genomen door de rechtbank van Den Haag het terugdraaien van zijn ontslag als bestuurder van de omroep.

Karskens is door de Raad van Toezicht op 11 oktober jl. op zo’n korte termijn aangezegd dat zijn advocaat mr. L. Takkenberg niet in staat was wederhoor te geven. Ook is Karskens ziek en kan zijn arbeidsovereenkomst dus niet worden beëindigd.

Daarnaast staan de feiten en omstandigheden van zijn ontslag haaks op Principe 5 van de Gedragscode Integriteit Publieke Omroep 2021, aldus mr. L. Takkenberg:

“Karskens wilde het opkomend antisemitisme, racisme en holocaustbagatellisering op de werkvloer bij de omroep een halt toe roepen. Daarvoor voert hij tal van bewijzen aan.  Zoals een medewerker die zijn baan in januari 2024 opzegt en in zijn ontslagbrief schrijft: ‘Er wordt gescholden met kanker en woorden als neger en jood worden op een provocerend manier gebruikt.’ Ook zijn op feestjes intern en extern provocerende liederen gezongen.”

Tegen presentatrice Raisa Blommestijn is door de meervoudige strafkamer op 21 november jl. 40 uur taakstraf geëist wegens groepsbelediging en smaad.

De Volkskrant publiceerde recentelijk artikelen over twee leden van de Raad van Toezicht: op 1 november 2024 ‘Toezichthouder omroep ON toont zich racist op sociale media’ en op 13 november 2024 ‘NPO en mediawaakhond keuren racisme van toezichthouder Ongehoord Nederland af’.

Reactie mr. Lex Takkenberg. “Dezelfde leden van de RvT hebben Karskens ontslagen in zijn strijd tegen antisemitisme en racisme. Als bestuurder nam hij zijn verantwoordelijkheid en wilde onwelriekende zaken stoppen.”

De Raad van Toezicht baseert het ontslag op drie rapporten

De Raad van Toezicht, momenteel onder voorzitterschap van Bauke Geersing, baseert het ontslag op drie rapporten.

Deze rapporten verwijten Karskens slecht leiderschap, het creëren van angstcultuur en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Karskens bestrijdt al deze anonieme beschuldigingen die niet zijn onderbouwd met tijd, plaats en getuigen. Hij spreekt over leugens die uit de koker komen van medewerkers die hij eerder aansprak op antisemitisme, racisme en onprofessioneel gedrag.

Rapport 1
Een ‘brandbrief’ van verontruste medewerkers uit juli 2024. Deze is opgesteld op uitsluitend anonieme bronnen. Hoeveel mensen eraan mee hebben gedaan en wie wat zegt is onbekend. Het voldoet niet aan de meest basale voorwaarden van een evaluatie.

Rapport 2
‘Voorlopige bevindingen Raad van Toezicht van Ongehoord Nederland over (het functioneren van) Arnold Karskens’ van 13 augustus 2024.

Onderzoek wijst uit dat het rapport van de RvT met 90-95 procent zekerheid is geschreven door Raisa Blommestijn. Blommestijn pleit openlijk voor het vertrek van Karskens en dat maakt het rapport van de RvT niet onafhankelijk.

Rapport 3
Het rapport ‘Ongehoord: Het zwijgen rond ongewenst gedrag op de werkvloer bij ON!’, gepubliceerd op 7 oktober door bureau SVision. Daarin wordt geen enkel voorbeeld genoemd van de volgende grensoverschrijdende zaken:

  • Niets over gevallen van racisme, antisemitisme en Holocaustontkenning op de werkvloer. Terwijl de voorbeelden zijn terug te lezen op MeintNoordhoek.nl en in het artikel in NIW van 17 september 2024 en in De Telegraaf van 13 augustus 2024.
  • Geen woord over het wangedrag van medebestuurder Peter Vlemmix dat in februari 2024 duidelijk is aangegeven door zeker vijf medewerkers.
  • Geen woord over het seksistisch gedrag en discriminerende opmerkingen van RvT-lid Gert Jan Mulder zowel op de redactievloer, vergaderingen als op social platform X.
  • Geen woord over de discriminerende tweets van RVT-lid Rob Legeland.
  • Geen woord over strafbare tweets van de teruggekeerde presentatrice Raisa Blommestijn.

Zaken die Karskens vrij kunnen pleiten van beschuldigingen blijven onbenoemd:

  • Dat de twee vertrouwenspersonen van omroep ON! nooit een klacht over zijn functioneren hebben doorgegeven.
  • Dat de RvT nimmer over hem heeft geklaagd tot eind juli 2024 en de evaluaties voordien altijd uitstekend waren.
  • Dat het externe Meldpunt Mores nooit bij de omroep heeft aangeklopt met klachten over Karskens.
  • Dat het rapport Commissie van Rijn, over grensoverschrijdend gedrag bij de omroepen uit januari 2024, geen enkele verwijzing geeft naar Ongehoord Nederland onder leiding van Arnold Karskens
  • Dat een evaluatie door bedrijfsconsultant Partner in Compliance in april 2024 op geen enkele manier wijst naar wangedrag veroorzaakt door Karskens binnen de omroeporganisatie.

Keuze deelnemers aan rapport selectief

Bij de keuze van deelnemers aan het rapport is de auteur Siebe Slagter selectief te werk gegaan:

  • Bestuurder Reinette Klever, verantwoordelijk voor Human Resources tot juni 2024, heeft van SVision geen verzoek voor deelname aan het onderzoek gekregen. In De Telegraaf van 10 november 2024 stelt Klever: “Ik heb vier jaar heel nauw samengewerkt met oprichter en voorzitter Arnold Karskens. Alle verwijten aan zijn kant van grensoverschrijdend gedrag herken ik absoluut niet.”
  • Een brief van elf medewerkers van ON!, die zich positief over Karskens uitlaten, dd 8 augustus 2024, is niet meegenomen in het rapport. Van slechts drie medewerkers is de mening kort weergegeven.
  • Arnold Karskens is niet gehoord omdat hij de voorwaarde stelt dat alle voorgelegde klachten onderbouwd moeten zijn qua tijd en plaats en dat hij een redelijke kans moet krijgen om zich voor te bereiden op een gesprek met de onderzoeker.

Rapport SVision wordt in NRC als ‘gebrekkig’ gekwalificeerd

Het rapport van SVision wordt in de NRC van 15 oktober 2024 als ‘gebrekkig’ gekwalificeerd.

  • Hoogleraar Integriteit van organisaties, Rob van Eijbergen verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, stelt in de krant: ‘Het komt op mij pseudowetenschappelijk over’.
  • Hoogleraar Sport en recht Marjan Olfers aan de Vrije Universiteit van Amsterdam stelt: ‘Het onderscheid tussen feiten en belevingen wordt onvoldoende kenbaar gemaakt.’
  • Docent onderzoeksmethoden aan de Erasmus universiteit Rotterdam Chris Aalberts schrijft op 16 oktober 2024 op zijn website dat ‘het rapport basale lessen op het gebied van onderzoeksmethoden schendt (…) Dit rapport zou als onderzoeksverslag bij een bacheloropleiding geen voldoende krijgen.’

SVision overtreedt bovendien de wet, want het bureau beschikt niet over een vergunning die op grond van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus vereist is om persoonsgerichte onderzoeken uit te voeren. Omdat met name de rol van de voorzitter/hoofdredacteur in het rapport wordt besproken, pleegt SVision met dit onderzoek een economisch delict.


Deel dit artikel